Extra tudás! - Deep Dive - Refaktorálás felvétele

Miért jó a refaktorálás?

A tanfolyamunk során - bár nem mondjuk ki mindig - nagyon sokszor kérünk, vagy javaslunk azért egy-egy megoldást, mert azzal a program, amit írsz mások számára is egyből érthető. Ennek természetesen az az oka, hogy amikor majd programozóként fogsz dolgozni, jobban illeszkedj a csapatba, illetve ha majd egyszer - sok idő múlva - újra előveszed egy programodat, számodra is egyből érthető legyen.
Ha egy programot hosszabb időn keresztül fejlesztesz (a cégeknél amúgy sokszor ez megy), akkor találkozni fogsz azzal a jelenséggel is, hogy a program hajlamos összekuszálódni, és a módosítások miatt egyre inkább követhetetlenné válni.
A Clean Code egyik alapelve, a cserkész szabály kimondja, hogy a program egy módosított részét tedd tisztábbá, mint amilyen a módosítás előtt volt. Azaz refaktoráld.

A tanulóinknak szoktam javasolni (Pasztuhov Dániel), hogy mielőtt állást kezdenek keresni, tegyenek fel hobbiból fejlesztett projekteket egy git repositoryba, és azzal induljanak neki.
Egy ilyen esetben - feltételezem - szeretnéd a programjaidat jólfésült állapotba hozni, azaz refaktorálni.

Tehát mindenképp jó, ha ismered a refaktorálás mesterfogásait. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba neked ebben a kétszer másfél órás előadásban.
Persze dönthetsz úgy is, hogy megveszed az előadás alapjául szolgáló könyvet, de azt végigolvasni sokkal hosszabb idő... a lényeget pedig mi is kiemeltük neked.


Utolsó módosítás: 2019. October 8., Tuesday, 12:02